Calders organitza el Concurs de curtmetratges “Néstor Almendros”

Dijous, 9 de novembre de 2023

Calders organitza el Concurs de curtmetratges “Néstor Almendros”, el primer esdeveniment cinematogràfic de l’Estat que porta en nom del cèlebre director de fotografia català.

• El premi és una iniciativa de l'Escola Internacional de Cinema del Moianès i de l’Ajuntament de Calders.

• Vol reconèixer els treballs audiovisuals dels alumnes d’entre 9 i 12 anys de la comarca del Moianès tot recordant la mítica figura del cineasta, d’arrels calderines.

• En el jurat hi participa el famós director de fotografia Josep Mª Civit, que va conèixer Néstor Almendros.

 

En el context de la festa “Viu l’Ecomuseu”, el 18 de novembre se celebrarà a Calders l’entrega dels premis del Primer concurs de curtmetratges “Néstor Almendros” als millors treballs audiovisuals realitzats pels alumnes d’entre 9 i 12 anys de la comarca del Moianès. El concurs porta el nom de director de fotografia Néstor Almendros (1930-1992), el primer espanyol i català guanyador d'un Oscar, i que va estar nominat tres vegades més.

Nascut a Barcelona, Néstor Almendros Cuyàs tenia les seves arrels familiars a Calders, on encara es conserva la casa pairal, Can Cuyàs. Va ser el col·laborador habitual dels directors François Truffaut i Éric Rohmer i va treballar en el cinema nord-americà en pel·lícules com “Kramer contra Kramer”, “La decisión de Sophie”, o “Historias de Nueva York”, de Martin Scorsese. El 1979 va guanyar l'Òscar a la millor fotografia per “Días del Cielo”, de Terrence Malick. Tot i ser considerat un dels millors directors de fotografia de tots els temps, ni a Catalunya ni a Espanya se li ha dedicat cap guardó que porti el seu nom.

Amb aquest concurs, l'Escola Internacional de Cinema del Moianès vol donar visibilitat a la importància de cultivar la formació audiovisual en els infants com un vehicle de potenciació de la sensibilitat artística i alhora, una eina de conscienciació social. L’edició d’enguany té com a eix temàtic l'aigua, i convida a la reflexió sobre l’emergència climàtica des del punt de vista dels qui l’hauran de viure en un futur: els nostres infants. Alhora, vol fer un homenatge a l’enyorat Néstor Almendros, desaparegut prematurament el 1992 i que va demanar que les seves restes reposessin al cementiri de Calders.

El jurat dels concurs està format per l’escriptor, periodista i ex-Director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Cerarols, el director del Cineclub Manresa, Jordi Casas, i el director de fotografia Josep Mª Civit, amic de Néstor Almendros, col·laborador habitual del director Agustí Villaronga i autor d’una extensa filmografia a nivell nacional i internacional.

L’acte de l’entrega de premis estarà presidit per l’alcalde de Calders, Eduard Sanchez, estarà conduit pel director de l'Escola Internacional de Cinema del Moianès i promotor d’aquesta iniciativa, Leonardo de Armas, i comptarà amb la participació de Laura Gavaldà, metgessa i biògrafa de Néstor Almendros.

L’acte tindrà lloc el 18 de novembre de 2023 a les 20:00 hores al Centre Cívic de Calders

Darrera actualització: 10.11.2023 | 09:00