Caramelles
La tradició de les caramelles a Calders ve de lluny, com a la majoria dels pobles de Catalunya. La gent gran les recorden fent llargues caminades fins les cases de pagès, el dissabte Sant, i al poble, el diumenge de Pasqua. Les cantava la canalla i les dirigia el capellà.
A mitjans de la dècada dels anys seixanta, les van deixar de dirigir els rectors de la parròquia i varen agafar el relleu nois com el Ramon Clotet i el Josep Pujol, que havien estudiat al seminari i sabien música.
Al 1976 els germans Serra, tots ells bons músics, van continuar la tasca.
Del 1987 fins el 1997 no es van fer caramelles per diversos motius.
Va ser el 1997 que Just Serra i Ton Cabra van retornar les caramelles a Calders. Tothom que tingués ganes de cantar hi era benvingut. Cada any intentàvem cantar una o dues peces noves, tradicionalment i preferiblement una sardana i un vals. També s’han introduït cançons que han composat veïns i poetes locals, expressament, per les caramelles de Calders.
La primera peça que es va cantar va ser “La Figuereta”, de Josep Soler, que descriu aquesta zona del poble tant concorreguda. També en Josep Clotet va escriure “L'Himne a Calders”, amb música de Jordi Serra. Carles Serra va composar “L’Himne del Carrer Amunt”, amb lletra de Lluís Cerarols.
L’any 2000 varem cantar “Flama Ideal”, que es un vals de caramelles escrit pel Miquel Bosch i Jover, poeta nascut a Calders. D’aquesta manera, el grup de caramelles, va homenatjar aquest poeta en el centenari del seu naixement.
En Toni Armengol va escriure l’any 2006 “Caramelles”, amb una música popular i una lletra primaveral i enjogassada. L’any 2010 va compondre “Flaires de Pasqua” dedicada a la seva fiola Elisenda. L’any 2013, el mateix autor, amb música d’un altre calderí d’adopció, Jordi Badia, va compondre “Noia d’ulls de molsa”.
També el cantautor local, Eladi Martínez, ha composat 2 peces dedicades als seus fills: “Les caramelles de la canalla” dedicada al Roc, l’any2011 i “El cicle de les caramelles” per l’Ona, l’any2015).
Des del 2014, les caramelles s’acompanyen de danses tradicionals a càrrec de la quitxalla del poble, dirigides per la Caterina Armengol i el Ferran Torra.
Després de tots aquests anys podem dir que tenim un ampli repertori. Una de les nostres peces predilectes es “Pensaments” amb música de l’òpera Nabucco. També la sardana “La Maria de les Trenes”, que ens recorda els nostres inicis. I “La Figuereta”, un clàssic de cada any.
Ens reunim, de 25 a 40 cantaires, entre grans, petits, músics i algun espontani d’última hora. Cantem el diumenge de Pasqua a partir de les 10 del matí per tot el poble. La cantada, desprès de missa, a la Plaça Major és la mes llarga. Acabem a la Guàrdia davant el restaurant.
El grup de caramelles te una cita ineludible, cada 11 de setembre a les 12 del migdia al Puig, el lloc més alt de Calders, on es reuneix el grup i tothom que vulgui pot venir a cantar “Els Segadors”.
Repertori:
Sardanes:
- La Maria de les trenes
- La puntaire
- Llevantina
- L’Empordà
- Per tu ploro
- És la moreneta
- El saltiró de la cardina
- La Sardana de les monges
- Cançó d’amor i de guerra
- Les fulles seques
- La Santa Espina
- A la plaça hi ha Sardanes
- El cant del Poble
- A contravent
- L'exiliat
- Sant Martí del Canigó
Vals
- Ja han sortit les caramelles
- Vals de Caramelles
- Flama ideal
- Gaia primavera
- De la Gran Pasqua Florida
Populars
- Pensaments
- Cançó del Raier
- El cant de la Senyera
- La balanguera
- L’hereu Riera
- Sr Sant Jordi
Autors locals.
La Figuereta (Lletra: Josep Soler. Música: Popular)
Al poble de Calders( De la mestra “Mercedes”,1910-1920)
Himne de Calders (Lletra:Josep Clotet. Música:Jordi Serra)
Caramelles (Lletra i Música: Ton Armengol)
Himne del carrer amunt (Lletra: Lluís Cerarols. Música: Carles Serra)
Flaires de Pasqua (Lletra i Música: Ton Armengol)
Les caramelles de la canalla (Lletra i Música: Eladi Martínez)
El cicle de les caramelles (Lletra i música :Eladi Martínez)
Noia d’ulls de molsa (Lletra:Ton Armengol. Música: Jordi Badia)
Mireu cap al cel (Lletra: Josep Fàbrega. Música: Carles Serra)