Forn de calç
Àmbit:
Forn de la Calç de Calders, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local per l'Ajuntament de Calders, es troba dins la llista dels "150 millors elements del patrimoni industrial de Catalunya" del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Esta dins del mapa del Patrimoni Industrial de Catalunya dels 150 elements imprescindibles
http://mnactec.cat/150elements/ http://mnactec.cat/150elements/
El Forn de la Calç Forma part del l’Ecomuseu del Moianès i del Geoparc
Titularitat: privada
Tipologia: Element arquitectònic
Ús actual:
Conjunt de 3 forns de calç amb dependències annexes. La part original són els 2 forns paral·lels. Tenen un diàmetre de 3 m i una alçada de 5 m. Foradats al subsòl i amb revestiment interior de pedra. Cada forn consta d'una boca inferior que servia per treure les cendres i per entrada d'aire i al damunt una obertura més gran per on es carregava la llenya i s'hi posaven feixos de llenya. Aquestes donen a una avantcambra coberta per sengles voltes. Al damunt hi ha una estructura moderna amb vigues i totxo. A la part de ponent s'hi construí un forn més modern, amb la boca coberta amb volta de maó. A la vora hi ha un pou d'aigua.
Observacions: El senyor Manel, resident a Calders, havia estat capataç del forn durant l'última època.
Estat conservació: regular
Segle: XIX-XX
Emplaçament: 100 m aproximadament abans d'arribar a la casa del Forn.
Longitud: 1º 56' 43''
Latitud: 41º 46' 49'' UTM:
Alçada: 370 m Accés: fàcil
Protecció: física. Tanca de protecció
Aquest indret ja té una tradició de forns des del segle X (cal tenir presents els forns de calç del camí de les Tàpies). Els forns aquí inventariats van ser construïts pels propietaris de la casa a mitjan segle XIX. El van explotar els mateixos propietaris fins els anys 50 d'aquest segle Després de la Guerra Civil l'explotació s'intensificà. La pedra calcària necessària s'extreia de la pedrera que hi ha enfront de la casa.
Bibliografia: * GIRABALT (Quadern sobre els forns de calç editat pel Centre d'Estudis del Bages de pròxima edició)
Actualment, al costat dels forns s'hi troba el Centre d.Art Contemporani i Sostenible El Forn de la Calç (CACIS), que es dedica a la investigació, producció i exhibició de projectes de cultura i art contemporanis, especialment els relacionats ambl'ecologia i el medi natural del lloc.
El Centre D’art Contemporani i Sostenibilitat (CACiS) El Forn de la Calç és una iniciativa privada sense ànim de lucre fundada a l'any 2008, gestionat per l’associació cultural d’Amics de CACiS rep el suport de l'Ajuntament de Calders i la Generalitat de Catalunya. Cacis és un espai dedicat a l'experimentació, investigació i difusió de les pràctiques artístic-culturals amb la voluntat d'estimular la discussió, crítica i reflexió necessària per cercar una nova visió de la realitat, fomentant la sostenibilitat com estratègia de reforma.
CACIS El Forn de la Calç es troba al municipi de Calders, a 5 Km del nucli del poble, a la comarca natural del Moianès, del Bages i a la Catalunya Central. CACiS reivindica la vida rural com una forma diferent de societat i de cultura que, per un costat, ha de mantenir la seva pròpia identitat cultural i, per un altre, ha d’organitzar-se prestant serveis i qualitat de vida comparables als obtinguts en el medi urbà. Reivindica un model territorial realment equilibrat i sostenible, d'iguals oportunitats de desenvolupament, de cohesió territorial i proximitat a la realitat, la Catalunya Central no pot ni ha de ser ignorada. Un dels motius de l’existència d’un agent vertebrador cultural com CACiS en un territori mancat d’infraestructures que aportin un servei a la cultura, al pensament contemporani, la producció i la preservació del patrimoni.
El Centre rep el nom del conjunt d’edificacions que el formen, sent un valor destacat del projecte global de CACiS. Un valor arquitectònic industrial recuperat per convertir-lo en un dels 150 edificis del Patrimoni Industrial Català.El Forn de la Calç de Calders, catalogat com a Bé Cultural d’Interès
Local per l’ajuntament de Calders, es troba dins de la llista dels “150 millors elements del patrimoni industrial de Catalunya” del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
CACiS forma part de les fàbriques de producció i difusió de nous pensaments contemporanis de Catalunya aportant activitats, programes i exposicions al panorama cultural del Territori.
http://cacisforndelacal.blogspot.com.es/
CACISA les instal.lacions del Forn de la Calç s'hi troba el Centre d’Art Contemporani i Sostenible El Forn de la Calç.