Introducció

El municipi de Calders és situat al cantó sud-oest de l’altiplà del Moianès que separa les planes de Vic i del Bages.

Amb una extensió de 33 km2 formen el seu allargassat terme municipal, a més a més del poble de Calders, els nuclis de població de La Guàrdia, L’Oller, Les Hectàrees, La Colònia Jorba i un bon grapat de masies habitades de llarga tradició històrica.

Es troba travessat de punta a punta (13 km) per la carretera de Manresa a Vic, hereva de l’antiga Strata Francisca, seguint en bona part un traçat paral·lel al riu Calders, i d’amplada per la carretera de Sabadell a Prats de Lluçanès.

El punt de màxima altitud s’assoleix en el límit de terme amb Moià (664 m), mentre que pel cantó del Llobregat l’alçada més baixa és de 260 m. Limita per la banda nord amb els termes d’Artés i una petita part del d’Avinyó; pel cantó de llevant amb Moià; pel sud amb els termes de Monistrol de Calders i Talamanca i per ponent amb Navarcles.

La població, situada actualment a la carena que fa de partió entre les valls del riu Calders i la riera de Malrubí, gaudeix d’un clima singular per la seva situació carenera: estius frescos i hiverns menys freds que a la plana, diferenciant-se, també, per la inexistència de boires. El vent és present a tothora, especialment la marinada, que fa de Calders un poble ben “ventilat”.

Calders té avui més de 1.000 habitants empadronats, però els caps de setmana i els mesos d’estiu pot arribar a doblar, de llarg, la seva població. Un motiu pel qual hi ha aquesta crescuda d’habitants en moments puntuals cal trobar-lo en els nombrosos habitatges de segona residència que han crescut a tot el municipi, a més a més de diferents residències-cases de pagès, cases de colònies i reconeguts restaurants que són font d’atracció de visitants.

El municipi disposa d’una zona esportiva al poble i una altra a La Guàrdia que permet gaudir de piscina, pistes de tennis, camp de futbol, pista poliesportiva, pistes de petanca, etc. Igualment el creixent nombre d’habitant es reflexa, també en les nombroses activitats culturals, socials i esportives que realitzen un bon grapat d’Entitats. I és que a Calders, a més a més de gaudir de la seva tranquil·litat, el seu paisatge i el seu bon clima, hi podem realitzar una bona colla d’activitats, com ara el senderisme, l’escalada, excursions en bicicleta o a cavall...

Darrera actualització: 22.03.2022 | 12:18
Darrera actualització: 22.03.2022 | 12:18