Calders- Les Tàpies- Calders

Temps aproximat= 2 h.


Aquest itinerari permet observar la vegetació i les masies de la part occidental de la vall de Calders que ja no pertany a l' altiplà del Moianès sinó que s'ajeu suaument cap al Llobregat més bagenc.

Si comencem l'itinerari des del mateix nucli urbà, amb cotxe, podem escollir dues alternatives. Aquí n'esmentem una.L' altra serà a l' inversa.

Baixarem per la carretera de Manresa i prendrem el trencall de les Tàpies (7 km.) a la dreta (just davant del trencall d'entrada a la colònia Jorba. Al cap de poc de seguir la pista forestal, trobarem un bosquet de roures molt freqüentat els caps de setmana (8 km). En aquí trobem també l' enllaç amb el pr d' Artés. La masia de les Tàpies, molt característica per la seva torre, ens queda a l' esquerra del camí. Si el seguim ens aproparem a la casa i abans d'arribar-hi, just en l'indret on unes alzines formen un petit espai d'herba, a mà dreta surt un camí en força mal estat que baixa fins a la font. És recomanable no baixar-hi amb cotxe, tant per la dificultat del pendent com per no pertorbar els sorolls i l' espai que formen la bassa, la font, els degotalls o cascades i els plàtans que hi ha, És un punt molt interessant per l 'ecosistema que formen el relleu, l'aigua i la vegetació (8' 5 km.)

Tornant a dalt tot seguit la pista forestal abans deixada per anar a Les Tàpies, trobarem entre alzinars i pinedes, els camps que separen les masies habitades del Forn de la calç i les Quingles, a esquerra i dreta respectivament. (9 '3 km). Més enllà, travessada la riera pel mateix camí, pujarem fins a les vinyes de Torrecabota per les granges que ens quedaran a l' esquerra. En tota aquista petita vall de torrents és bo fixar-se a llevant amb alzinars de carrasca i petits reductes de roures entre camps de cereals. En el punt on ens trobem amb l 'antiga masia de Torrecabota (11 km) podem enlllaçar amb la carretera d' Artés o seguir el camí fins a Vista Pirineu (zona de la piscina) i d' allà cap a Calders per la Guàrdia.

A peu o en btt és recomanable seguir l' itinerari en les dues direccions evitant així els trams de carretera.

Darrera actualització: 10.06.2021 | 13:12