Barraca de vinya

 

Patrimoni: immoble
Titularitat: privada
Tipologia: Element arquitectònic Ús actual: Barraca

És un exemple representatiu de les moltes barraques que encara es conserven a Calders, concretament del tipus de planta quadrada. Mesura 3,20 x 4,20. És una de les més grans de la zona. Els murs estan fets amb pedres de mides diferents falcades amb pedres més petites. En els punts més importants de l'estructura els blocs s'han treballat per obtenir formes més regulars. La coberta és amb volta de pedra i terra, amb un voladís per expulsar l'aigua de la pluja. Al costat esquerra de la porta hi ha un bloc de pedra tallada amb una inscripció: "Joan 1806".

Observacions: S'ha escollit aquesta barraca com a exemple representatiu de les moltes que existeixen per la seva qualitat i bona conservació.
Estat conservació: bo
Segle: XIX
Emplaçament: A uns 10 metres de la cra. B-141. Poc abans del Km. 40.
Longitud: 1º 58' 57''
Latitud: 41º 47' 48''
Alçada: 475 m
Accés: fàcil
Protecció: física. Té la porta tancada

És difícil determinar la cronologia exacta de les construccions en pedra seca, ja que no se'n coneixen documents. La hipòtesi més raonable situaria la gran expansió d'aquestes construccions a la meitat del segle XIX.

Bibliografia:

    * SOLER i BONET, Josep: Les barraques de vinya, les construccions de pedra seca a la comarca del Bages, Centre d'Estudis del Bages, Manresa, 1994, p. 59.
 

Coordenades de contacte A uns 10 metres de la cra. B-141. Poc abans del Km. 40.

Darrera actualització: 13.01.2021 | 11:35