Camí Ral de Manresa a Vic

Àmbit: Patrimoni immoble

Tipologia: Jaciment

Us actual: En desús

Titularitat: privada

Segles enrere, el Camí Ral era la ruta terrestre per excel·lència, la que comunicava les ciutats principals, per on circulaven els viatgers i, per tant, per on la població rebia la informació del que havia passat a la població veïna, o a la capital, o més enllà. Els camins reials simbolitzen l'afany ancestral de saber més enllà del propi poble, l'afany de conèixer altres territoris i de comprendre què hi passava. Aquest afany i la singularitat del camí ral és el que ha donat, al llarg dels segles, la raó de ser del poble de Calders i n’ha originat el seu creixement, la seva fisonomia i la seva distribució urbana actual

Del Pont de Cabrianes a Calders: El camí ral travessava el riu a gual i pujava seguint la carena fins a la casa de Les Tàpies. Des de les Tàpies es pot seguir perfectament el camí passant pel Forn de la Calç i per sota la casa de Torrecabota fins a trobar el camí ral de Calders a Artés i el camí de Viladecavalls just a la creu de terme situada a la confluència de l’actual carrer Manresa amb la carretera d’Artés.

El camí ral a Calders: El traçat urbà de Calders segueix el que havia estat el camí ral. La seva forma allargassada ens mostra que l’actual carrer Manresa era per on s’arribava al poble procedent de Manresa o d’Artés. Des del carrer Manresa el camí passava per l’actual Plaça, pel carrer Raval i l’Hostal i seguia pel carrer Moià fins als afores del poble en direcció a Moià

 

De Calders a La Moratona: Sortint de Calders el camí segueix per l’antic camí de Trullàs per deixar-lo ben aviat i, seguint en paral·lel a l’actual carretera anar a trobar el camí de Reixac. Des d’aquí el camí seguia cap a La Grossa i fins a la casa de La Moratona.

Estat Conservació: regular

Segle: XIII-XIX

Notes Conservació: Es conserva força íntegrament, però en molts trams les parets s'han rebentat i es degrada a causa del desús. Actualment s’estan realitzant accions per recuperar-lo.

Es parla de precedents d'aquest camí ja d'època ibèrica i romana. Durant l'alta edat mitjana es troba documentada l'anomenada "Strata Francisca", un camí d'origen romà que comunicava Vic amb Barcelona per Moià. D'aquí sortia un ramal que comunicava amb el Bages. El camí ral de Vic és el continuador d'aquesta antiga estrada. Té un origen medieval i va estar vigent fins que el 1853 es construí la carretera de Manresa a Vic, que possibilità la circulació de carruatges. Cal dir que el camí ral era no era un camí carreter en tot el seu recorregut.

Bibliografia:

- Calders, un municipi entre el Pla de Bages i el Moianès, p. 95, 111.

-BENET, Albert: Història de Manresa. Dels orígens al segle XI, Manresa, 1985, pp. 449-462.

-GASOL, J.M: «Notícia històrica d'antics camins i carreteres del Bages», a Montepío de Conductores San Cristóbal Manresa-Berga, núm. 381, Manresa, 1984.

Darrera actualització: 13.01.2021 | 11:36