Orquídies de Calders


 

Les orquídies silvestres de Calders:aproximació a un actiu de gran bellesaEl terme de Calders, situat a la banya sud-oest de la subcomarca del Moianès, al bell mig de la Catalunya central, i amb unes cotes d’altitud que abasten des dels 275 m de la riera de Calders fins als prop de 700 m del camí de Vilaterçana, reuneix unes condicions idònies per a la presència d’orquídies.

Les orquídies silvestres de casa nostra són unes grans desconegudes. Avui, quan tothom coneix les orquídies exòtiques –les botigues en són plenes i és força possible que ens n’hagin regalat alguna-, hi ha ben poca gent que sigui conscient de la gran varietat d’orquídies que podem trobar ben a prop de casa i la majoria desconeix absolutament el grau de bellesa que arriben a assolir. El seu aspecte no els fa envejar res a les exòtiques (potser les mides), però els seus colors i la seva textura no desmereixen en absolut de les tropicals.

Des del GROC (Grup d’Orquidiòlegs de Calders) fa uns 6 anys que ens dediquem a buscar-les, a retratar-les, a fer-ne un llistat de localitzacions i, sobretot, a estimar-les. Aprofitem totes les oportunitats que tenim per fer-les conèixer –hem presentat l’àudio-visual arreu on ens han demanat de fer-ho i hem pretès, més que res, dir a tothom que hi ha ben poques coses tan gratificants com la contemplació d’una orquídia.

Segons els treballs publicats fins ara, a Catalunya poden trobar-se’n fins a 20 gèneres amb poc més de 70 espècies, nosaltres, a tocar de casa, n’hem trobat 14 gèneres i 43 espècies. Només ens resta una cosa a fer: convidar-vos a participar en el goig de descobrir-les i admirar-les. Organitzem un recorregut guiat l’últim dissabte d’abril sempre que hi hagi un mínim de 6 participants.

 

LLISTAT D’ESPÈCIES

Anacamptis pyramidalis Orchis anthropophora
Cephalanthera damasonium Orchis fragans
Cephalanthera longifolia Orchis intacta
Cephalanthera rubra Orchis morio
Dactylorhiza fuchsii Orchis picta
Epipactis helleborine Orchis purpurea
Epipactis kleinii Orchis simia
Epipactis microphylla Orchis ustulata
Epipactis muelleri Platanthera bifolia
Epipactis tremolsii Platanthera chlorantha
Gymnadenia conopsea Serapias parviflora
Himantoglossum robertianum Spiranthes spiralis
Limodorum abortivum
Listera ovata
Himantoglossum robertianum Neottia nidus-avis
Ophrys apifera
Ophrys arachnitiformis
Ophrys araneola
Ophrys arnoldii
Ophrys catalaunica
Ophrys dyris
Ophrys insectifera
Ophrys lupercalis
Ophrys lutea
Ophrys passionis
Ophrys scolopax
Ophrys speculum
Ophrys sphegodes
Ophrys arnoldii Ophrys subinsectifera

 

HÍBRIDS

Orchiaceras bergonii
Orchiaceras calderina
Ophrys catalaunica x Ophrys scolopax
Ophrys dyris x O. lupercalis = Ophrys brigittae
Ophrys lupercalis x Ophrys insectifera

 

POL·LINITZADORS

Platanthera bifoliaAnacamptis piramidalis
Epipactis muelleri
Ophrys lutea
Ophrys catalaunica
Ophrys insectifera
Ophrys passionis

Fotografies: Jordi Vila

 

Coordenades de contacte Per a inscripcions, consultes o per a donar-vos a conèixer com a persones interessades en aquest vessant de la botànica, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a través dels telèfons 93 830 80 87 (Josep Fàbrega) i 93 830 80 05 (Jordi Vila).

Darrera actualització: 13.01.2021 | 14:23