Adreces i telèfons

 • ADF Calders, Monistrol de Calders I Artés

  Associació de defensa forestal que aglutina als voluntaris dels tres municipis d' Artés, Calders i Monistrol de Calders. Aquests voluntaris disposen de material per atacar el foc en els primers moments que es produeix així com per donar el posterior suport als bombers.

 • AEIG Caldàrius Calders

  Una petita història...

  L'Agrupament Escolta i Guia Caldàrius va néixer l'any 1997, de la "panxa" d'un grup de joves emprenedors, fills d'un CAU de Manresa. Tot i la dificultat que suposava, van aconseguir engegar el motor d'un grup de nens que, en un poble tant petit, necessitaven d'allò més una cosa com aquesta. Allí jugàvem, ens divertíem i apreníem, vam aprendre una sèrie de valors, valors com compartir, igualtat, solideritat i cooperació. Amb aquests, i molts d'altres, hem crescut millors persones, sense comptar-hi les experiències viscudes.

  Durant els darrers 17 anys, tots junts, en diferents generacions és clar, hem intentat mantenir en marxa aquest "motor" dels nens del poble. Per això ens reunim cada dissabte a la tarda, de 5 a 8, per continuar jugant, divertint-nos i aprenent.

  Per saber més de nosaltres

  El CAU pertany al grup de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, una entitat d’educació en el lleure sense ànim de lucre que oferim als nens, nenes i joves l’aventura de créixer i aprendre mitjançant el mètode escolta i guia. Aquest mètode educatiu pretén que cada noi i cada noia esdevingui protagonista del seu propi creixement i de les accions que treballa en equip, amb la finalitat que es formin com a persones solidàries i compromeses amb la societat que els envolta.

  Ens organitzem en unitats, cada una d'elles amb els seus corresponents responsables, els caps.

  - Castors/Fures: de 6 a 8 anys

  - Llops/Daines: de 8 a 11 anys

  - Ràngers/Noies Guies: de 11 a 14 anys

  - Prioners/Caravel·les: de 14 a 17 anys

  - Trucs: de 17 a 18 anys

  Us animem a participar-hi!!!

   

  Ens hi veiem!!

   

 • AMPA CEIP Anton Busquets I Punset

  És l'associació de pares i mares de l' escola pública de Calders on es treballa per aconseguir una millor qualitat en l' educació dels nostres fills.

   

   

   

 • Associació Cultural de la Dona de Calders

  L'Associació Cultural de la Dona de Calders, es una entitat que te com a fita el desenvolupament lúdic i social de les dones.

  Mitjançant la seva secció del Racó del Didal, l’associació manté la tradició artesanal “ del cosir”.

  Actualment es fan tardes de cosir a mà i a màquina, mitja i ganxet, scrapbooking i puntes al coixí per les sòcies.

  L’associació col·labora amb l’Ajuntament, en les dues diades dedicades a les dones, com son el 8 de març, dia Internacional de la dona treballadora, i el 25 de novembre, dia Internacional per l’eliminació de la violència envers les dones.

  Anualment, el mes de maig, organitza la trobada de puntaires i brodadores.

  Durant la trobada l’associació exposa els seus treballs fets durant l’any.

  Durant la Festa Major de Calders les sòcies que volen fan les activitats "en viu" en la matinal d'entitats.

  L’associació col·labora en altres actes organitzats per les entitats o per l'Ajuntament.

 • Caldaus Associació cultural CALDAUS

  Associació de Jocs de Taula ubicada a Calders

 • ATAP Associació de Treballs d'Atenció a les Persones (ATAP)

  L'Associació de Treballs d'Atenció a les Persones (ATAP) és una entitat que va nèixer el 2014 del neguit d'unes persones amb el voluntariat, a partir de l'any 2015 va començar a modificar les seves inquietuds implicant-se en diferents projectes a nivell internacional i actualmente treballa per aconseguir la igualtat de totes les persones que vieux a Catalunya, sobretot en els col.lectius més desafavorits per aconseguir un futur millor i la inserció en el mon laboral i Integració de persones migrades en la cultura i tradiciones catalanes, amb joves migrats i dones que han patit violència de gènere.

  Actualment estan ubícats a la Masia de Torrecabota en un entorn privilegiat.

 • Mapa CACIS - Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat el Forn de la Calç

  El Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç (CACiS) és un espai dedicat a l’experimentació, investigació i difusió de les pràctiques artístic-culturals amb la voluntat d’estimular la discussió, crítica i reflexió necessària per cercar una nova visió de la realitat, fomentant la sostenibilitat com estratègia de reforma.

  Actualment CACiS forma part de la xarxa de fàbriques de producció i difusió de nous pensaments contemporanis de Catalunya aportant activitats, programes i exposicions al panorama cultural del Territori.

  Presenta cada any una Convocatòria Internacional de projectes amb residència que permet realitzar els projectes seleccionats al mateix centre gràcies les beques atorgades.

 • Calders Bike Calders Bike

  Fa temps que alguns afeccionats a la bicicleta vam coincidir en la conveniència de conèixer quines eren les persones del poble que estàven interessades en aquest esport , per posar en comú experiències i objectius.

  Després d’uns primers contactes ja llunyans en el temps es va materialitzar la idea de crear un equipatge ciclista que ha distingit els ciclistes de Calders arreu on han anat.

  Des d’un principi hi va haver la proposta de crear alguna activitat a Calders, que estés relacionada amb el ciclisme. Finalment quan aquesta idea va estar prou madura, l'any 2008 vam creure convenient de constituïr-nos en entitat esportiva federada amb el nom de CALDERS BIKE. Conjuntament vam començar la celebració d'una pedalada coincidint amb els actes de la  Festa major d' Hivern: "La Senglanada". Podeu obtenir més informació de la nostra entitat i dels actes que celebrem en el nostre blog

 • Caramelles

  La tradició de les caramelles a Calders ve de lluny, com a la majoria dels pobles de Catalunya. La gent gran les recorden fent llargues caminades fins les  cases de pagès, el dissabte Sant, i al  poble, el diumenge de Pasqua. Les cantava la canalla i les dirigia el capellà.

       A mitjans de la dècada dels anys seixanta, les van deixar de dirigir els rectors de la parròquia i varen agafar el relleu nois com el Ramon Clotet i el Josep Pujol, que havien estudiat al seminari i sabien música.

       Al 1976 els germans Serra, tots ells bons músics, van continuar la tasca.

       Del 1987 fins el 1997 no es van fer caramelles per diversos motius.

       Va ser el 1997 que Just Serra i Ton Cabra van retornar les caramelles a Calders. Tothom que tingués ganes de cantar hi era benvingut. Cada any intentàvem cantar una o dues peces noves, tradicionalment i preferiblement una sardana i un vals. També  s’han introduït cançons que han composat veïns i poetes  locals, expressament, per les caramelles de Calders.

       La primera peça que es va cantar va ser “La Figuereta”, de Josep Soler, que descriu aquesta zona del poble tant concorreguda. També en Josep Clotet  va escriure  “L'Himne a Calders”, amb música de Jordi Serra. Carles Serra va composar “L’Himne del Carrer Amunt”, amb lletra de Lluís Cerarols.

       L’any 2000 varem cantar “Flama Ideal”, que es un vals de caramelles escrit pel Miquel Bosch i Jover, poeta nascut  a Calders. D’aquesta manera, el grup de caramelles, va homenatjar aquest poeta en el centenari del seu naixement.

       En Toni Armengol va escriure l’any 2006 “Caramelles”, amb una música popular i una lletra  primaveral i enjogassada. L’any 2010 va compondre “Flaires de Pasqua” dedicada a la seva fiola Elisenda. L’any 2013, el  mateix autor, amb música d’un altre calderí d’adopció, Jordi Badia,  va compondre “Noia d’ulls de molsa”.

       També el cantautor local, Eladi Martínez, ha composat 2 peces dedicades als seus fills: “Les caramelles de la canalla” dedicada al Roc, l’any2011  i “El cicle de les caramelles” per l’Ona, l’any2015).

       Des del 2014, les caramelles s’acompanyen de danses tradicionals a càrrec de la quitxalla del poble, dirigides per la Caterina Armengol i el Ferran Torra.

       Després de tots aquests anys podem dir que tenim un ampli repertori. Una de les nostres peces predilectes es “Pensaments” amb música de l’òpera Nabucco. També la sardana “La Maria de les Trenes”, que ens recorda els nostres inicis. I “La Figuereta”, un clàssic de cada any.

       Ens reunim, de 25 a 40 cantaires, entre grans, petits,  músics i algun espontani d’última hora. Cantem el diumenge de Pasqua a partir de les 10 del matí  per tot el poble. La cantada, desprès de missa, a la Plaça Major és la mes llarga. Acabem a la Guàrdia davant el restaurant.

       El grup de caramelles te una cita ineludible, cada 11 de setembre a les 12 del migdia al Puig, el lloc més alt de Calders, on  es reuneix el grup i tothom que vulgui pot venir  a cantar “Els Segadors”.

   

  Repertori:

  Sardanes:

  • La Maria de les trenes
  • La puntaire
  • Llevantina
  • L’Empordà
  • Per tu ploro
  • És la moreneta
  • El saltiró de la cardina
  • La Sardana de les monges
  • Cançó d’amor i de guerra
  • Les fulles seques
  • La Santa Espina
  • A la plaça hi ha Sardanes
  • El cant del Poble
  • A contravent
  • L'exiliat
  • Sant Martí del Canigó

   

  Vals

  • Ja han sortit les caramelles
  • Vals de Caramelles
  • Flama ideal
  • Gaia primavera
  • De la Gran Pasqua Florida

   

  Populars

  • Pensaments
  • Cançó del Raier
  • El cant de la Senyera
  • La balanguera
  • L’hereu Riera
  • Sr Sant Jordi

   

  Autors locals.

  La Figuereta (Lletra: Josep Soler. Música: Popular)

  Al poble de Calders( De la mestra “Mercedes”,1910-1920)

  Himne de Calders (Lletra:Josep Clotet. Música:Jordi Serra)

  Caramelles (Lletra i Música: Ton Armengol)

  Himne del carrer amunt (Lletra: Lluís Cerarols. Música: Carles Serra)

  Flaires de Pasqua (Lletra i Música: Ton Armengol)

  Les caramelles de la canalla (Lletra i Música: Eladi Martínez)

  El cicle de les caramelles (Lletra i música :Eladi Martínez)

  Noia d’ulls de molsa (Lletra:Ton Armengol. Música: Jordi Badia)

  Mireu cap al cel (Lletra: Josep Fàbrega. Música: Carles Serra)

Darrera actualització: 11.05.2017 | 17:12
Darrera actualització: 11.05.2017 | 17:12